Epoksi boya: bilmeniz gereken her şey
Burada endüstriyel ortamlarda geçen yüzyılın ortalarından beri kullanılan bir ürününüz var. Gösterişli özelliklerinden dolayı çeşitli alanlara yayılmıştır. Evde epoksi kullanmak çok iyi sonuçlar ve faydalar sunar. Ama önce bazı şüpheleri giderelim…
İçindekiler
Epoksi boya nedir
Epoksi boya, sürekli lekelenmeye maruz kalan veya çok sayıda insanın dolaştığı yüzeyleri korumak için kullanılabilen, dayanıklı ve yüksek kaliteli bir epoksi reçinesinden yapılmış bileşenlerle yapılır.
Epoksi boya, esas olarak poliepoksit olarak da bilinen bir polimer türü olan epoksi reçineden oluşan yüksek performanslı bir boyadır. Bu polimer, bir katalizör ilavesiyle sertleşir, bu yüzden bu tip boyaların çoğunda iki kap veya “bileşen” olacaktır. biri reçine diğeri ise aynı katalizördür.
Epoksi boya kullanılır yıllar önce direnç, dayanıklılık ve yüksek korumanın gerekli olduğu yerlerde. Zeminlerin, havuzların veya tankların ve hatta boruların kapatıldığı endüstride geleneksel bir üründür. Ayrıca gemilerin kaplamasında ve hatta petrol rafinerileri ve kimya tesisleri gibi ekstrem yerlerde kullanılmaktadır.
Son zamanlarda kullanımı konut alanında popüler hale geldi epoksi kaplamaların ve boyaların duvarları, fayansları ve zemin kaplamalarını boyamak için kullanılmasının mümkün olduğu yerlerde.
Hangi özellikler onu özel kılıyor?
Bu boyanın ana nitelikleri arasında kimyasal direnç ve sürtünmeye karşı direnç sayılabilir. Çeşitli endüstriyel ve ticari ortamlar, spor alanları ve ev ortamları için uygundur.
Sürtünmeye dayanıklı: malzemenin sertliği, yüksek trafiğe, sürtünmeye ve çizilmelere karşı dayanıklı olmasını sağlar. Fabrika zeminlerinde, atölyelerde ve giderek evlerde yaygın olarak kullanılan bir boyadır. Bunun nedeni, diğer boyalara göre çok daha uzun süre parlaklığını ve iyi durumunu korumasıdır.
Kimyasal dayanıklı: çeşitli solvent türleri, yağlar veya dökülebilecek deterjanlar gibi çeşitli yaygın kimyasal ürünlerle temas halinde değişmeden kalır. Diğer boyalar için ne ölümcül olabilir, epoksi için bu bir dezavantaj değildir.
Su geçirmez: Su ile temasından etkilenmediği için yüzeyler zahmetsizce su ile yıkanabilir. Dahası… parça su altında kalsa bile iyi durumunu korur.
Temizlemesi kolay: Pürüzsüz yüzeyleri ve su veya kimyasallardan etkilenmemeleri sayesinde, iyi durumda ve hijyeni korurken temizlenmesi çok kolaydır.
Dayanıklı: Epoksi, kötüye kullanıma, ısıya, suya, kimyasallara, ağır nesnelere, sürtünmeye karşı dayanıklı olduğu için oldukça dayanıklıdır. En dayanıklı boyalardan biridir.
Epoksi boya nasıl uygulanır
En yaygın yollardan biri epoksi boyaların üzerine fırça ve rulo ile uygulama yapılır. Her şey yüzeyin boyutuna bağlıdır. Bunlar hem iç hem de dış mekanlarda zemin ve duvar boyamak için en uygun araçlardır. Bu boyanın kıvamı ve yapışması, iyi bir uygulama ve birkaç kat ile iyi bir kapatıcılık sağlar. İş, basit bir su resminden daha karmaşık hale gelebileceğinden, sadece biraz deneyim gereklidir.
Bir kaynak makinesi veya pnömatik tabanca ile epoksi ile boyamak mümkündür, ancak bu durumda viskozite, malzeme sıcaklığı ve hava basıncı veya püskürtücülerin kullanımı gibi birkaç faktör dikkate alınmalıdır. havasız. Tüm bu sebeplerden dolayı, bu boya uygulama yöntemi ticaretle uğraşan profesyoneller için tavsiye edilmektedir.
İç ve dış boyama için
İç mekanlarda epoksi ile ne boyayabilirsiniz? peki… özel iç ortamlar nemli ve leke tutmayan sektörlerdir. Yani, diğer boya türlerinin işe yaramaz olacağı yerlerde. Bunlar banyolar, mutfaklar ve çamaşır odalarıdır. Aslında, özellikle giriş, koridorlar veya garaj gibi daha fazla sürtünme ve kötü muameleye maruz kalan yüzeyler boyanabilir. Trafiğin yoğun olduğu mağazalarda, yemek hazırlama yerlerinde, restoranlarda, sağlık alanlarında ve spor salonlarında iyi bir seçenektir.
açık havada En yaygın kullanımı, renkli epoksi boyaların ve mat bitişin kullanıldığı, sürtünmeye dayanıklı, kaymaz, neme ve güneşe dayanıklı olması gereken spor sahalarında olabilir. Ayrıca, suyun sıcaklığı veya venecitas nedeniyle daha fazla dayanıklılığı nedeniyle yüzme havuzlarını veya yüzme havuzlarını boyarken yaygın bir seçenektir.
Farklı malzemeler üzerinde epoksi
Epoksiler, diğer boya türlerinin yeterli yapışmaya sahip olmadığı durumlarda, en zor olanları bile farklı malzemeleri işlemek için iyi ürünlerdir.
Seramik karolar hakkında en sık görülen durumdur. Emaye ve seramik yüzeylere bile iyi yapışması, banyonun rengini değiştirmek veya mutfağı tadilat yapmadan yenilemek için belirtilen seçenek haline getirir.
Metaller hakkında: Yüksek nem, su altında kalma, değişken sıcaklıklar, trafik veya sürtünme faktörlerine maruz kaldığında metali korumak için metal üzerinde epoksi kullanılması olağandır. Her tür metal için daha ucuz ve daha uyarlanabilir malzemeler vardır.
Orman hakkında: yüzeyin iyi hazırlanması ve ahşaba uygun epoksi boya kullanılması gerekmektedir. Her ne kadar ahşap için özel boyalar olsa da tıpkı bir epoksi boya gibi ve daha düşük maliyetle amacına ulaşıyor.
Beton hakkında: En azından evlerde, neme karşı uygun şekilde işlem görmüş ve tesviye edilmiş zemin kaplamalarında kullanım için belki de en uygun malzemedir.
Epoksi boya kaplamaları ve renkleri
Cilalarla ilgili olarak, aynı şekilde amaca ve ortamda elde etmek istediğiniz etkilere bağlıdır. Klasik bitiş parlatıcıları parlak, saten ve mattır.
Çoğu boya gibi, çok çeşitli renklerde mevcutturlar. Bu aynı zamanda üreticiye de bağlıdır, bazılarında diğerlerinden daha fazla çeşitlilik bulabilir. Bu başka bir özel seçenek şeffaf boya veya epoksi vernik bir yüzeyi korumak istediğinizde, ancak orijinal rengini veya dokusunu kaplamadan.
Epoksi boya ve epoksi reçine kaplama arasındaki fark
Son olarak son zamanlarda kafaları karıştıran bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Sıvı porselen karo veya epoksi reçine kaplama denen bir ürün olduğunu daha önce başka bir vesileyle görmüştük, adı pazarlandığı ülkeye göre değişiyor. Bu bir epoksi boya ile aynı reçineden oluşan ancak sadece zemin kaplaması görevi gören malzeme veya zeminler ve diğer yüzeyleri boyamak için değil. Bir tesviye tabanına, özel bir uygulamaya ihtiyaç duyar ve genellikle 3 ila 5 milimetre arasında bir kalınlığa sahiptir, bu da ona özelliklerini verir.
Endüstriyel zeminlere uygulanan epoksi boyaların 10 avantajı
Endüstriyel bakım için epoksi boyalar, yiyecek ve içecek üreticilerinden hastanelere, kimya fabrikalarına, laboratuvarlara ve ilaçlara, büyük fabrikalara ve lojistik depolara kadar her tür şirkette kullanılmaktadır. Bunun nedeni, aşağıdaki avantajları sunmalarıdır:
- çok yönlülük
- Bakterisiz alanlar.
- Kimyasal direnç.
- Karlılık (maliyete karşı performans).
- dayanıklılık
- Uygulama hızı.
- Temizliği kolaylaştırırlar.
- Onlar estetik.
- Araç trafiği ve yoğun trafik için idealdirler.
- Çevre dostudurlar.
Öte yandan, boya yarım milimetreyi geçmez, benzer bir cila ile uygulanması daha kolaydır. Ancak öncekiyle aynı tesviye ve parlaklık efektini oluşturmaz.