Duvarlarda Patina Nasıl Yapılır?
Patinasyon her yüzeyde uygulanan bir tekniktir ve duvarlar bundan kaçmaz. Patina her ortamda bir duvara dokulu bir etki ve güzel bir görünüm kazandırabilir.
Patine nasıl yapılır?
Genellikle iki boya rengini birleştirir, biri arka plan (veya taban) için, diğeri ise bitiş veya patinanın kendisi için.
Temel olarak, bir duvara patina yapmak için, taban görevi görecek bir fırça ve rulo ile geleneksel şekilde istenen renkle düzgün bir şekilde kaplanana kadar bir veya iki kat boya uygulanmalıdır. Düzgün kurumasını bekledikten sonra iki olasılık vardır:
- Birincisi, bir kat vermek ve kurumadan önce, arka plan rengini ortaya çıkaracak şekilde bazı elementlerle düzensiz bir şekilde çıkarmaktır.
- Bir diğeri ise bu diğer eli sünger veya bez gibi bu elemanla uygulamaktır.
Ahşap veya alçı objelerde farklı boya türleri kullanılsa da duvarlarda taban ve bitiş için aynı boya kullanılır. Bu, arka plan için plastik bir boya kullanılıyorsa, efektin aynı malzeme ile yapılması gerektiği anlamına gelir.
Farklı patine türleri
Bir duvarı kaydırmak için kullanılan farklı tekniklere geniş bir göz atalım. Bazılarını daha ayrıntılı olarak öğrenebileceksiniz.
Yanlış sıva veya sır: Venedik sıva yapmak için malzemeler olmasına rağmen, bu tip patina sıva taklit eder. Son kat boya uygulandığında elde edilen etki, duvar temiz bırakılmaya çalışılan bir bezle kaldırılır. Şu anda, önceki kat rengin bir kısmını emmeyi başardı ve çok belirgin olmayan ton farklılıkları bıraktı. En gizli bitişlerden biridir. Daha fazla ayrıntı görün
Paspaslama: Malzeme genellikle boya dökmeyen ve emici olan bir bezle çıkarılır, ancak ciladaki kadar fazla boya çıkarmak yerine, kumaşın izleri bırakılmaya çalışılır, bu da cilayı daha düzensiz ve daha iyi hale getirir. Boyayı kumaşa küçük darbeler vererek de uygulayabilirsiniz.
Kabarık: Bu durumda, boya çıkarılmaz, ancak bir süngerle uygulanır ve düzensizlikleri yüzeye basılır. Düzensiz bir köpük kauçuk sünger veya doğal bir sünger kullanmak daha iyidir. Daha fazla ayrıntı görün
Damarlı: Bir bez kullanılmaz, ancak bu iş için özel bir tarak kullanılır. Bu eleman, son kat boyayı çizgiler veya küçük ince çizgiler şeklinde kaldırarak, yüzeyi hafifçe çizerek veya iki ton boyayla çizerek bırakır. Daha fazla ayrıntı görün
Duvarlarda patina yaparken ipuçları
Ortamın çok meşgul olmaması için patinaların dikkatli kullanılması gerekir. Efekt daha belirgin olduğunda, özellikle sadece bir duvarı vurgulamak için kullanılması tavsiye edilir.
Daha yoğun bir etki elde etmek için renkler arasındaki kontrast daha büyük olmalıdır, aksine daha az kontrastlı gölgelerde efekt daha yumuşaktır.
Bitirmenin sonucu, işi gerçekleştirirken uygulanan özveri ve yaratıcılığa bağlıdır.