Dış cepheler için boya çeşitleri
Bir evin cephesini ve tüm dış kısımlarını boyalı tutmak, sadece estetik nedenlerle değil, aynı zamanda taban yüzeyinin iyi durumunu uzatmak için de önemlidir.
Duvarların yıllarca bileşenlerini koruyan bir kaplama olmadan kalması, bozulmalarına, çatlaklara, rutubete ve heyelanlara neden olacaktır. Dış yüzeyi iyi durumda tutmak, gelecekte yapılacak restorasyon çalışmalarından tasarruf sağlayacaktır.
Dış mekanda iç cephe boyası uygulamak uygun değildir., iyi koruma sağlamak için gerekli bileşenlere sahip değildir ve dayanıklılık çok daha düşük olacaktır. Yüzeyin iyi durumda kalması için uygulanabilecek ürünler çok çeşitlidir. Mevcut çeşitlilik, kullanılan bileşenlere, istenen korumaya ve ödemeye hazır olduğumuz paraya bağlıdır. En yaygın olanlardan bazılarına bakalım.
İçindekiler
Plastik ve akrilik boyalar, akrilik kaplamalar
Temel olarak plastik ve akrilik boyalar birbirine çok benzer ve çoğu durumda aynı amaç için kullanıldıkları için birbirleriyle karıştırılırlar. Küçük fark, formüle edildikleri reçinedir, bu da akrilik tablolar biraz daha yüksek bir maliyetle olsa da, hava koşullarına karşı daha fazla direnci nedeniyle dış yüzeyler için.
bu plastik boyalar Daha ucuz bir seçenek olabilirler, ancak bunun için kötü bir seçim değil. Üreticiler şu anda performanslarını artıran ve onları dış duvarları korumak için iyi bir malzeme haline getiren katkı maddeleri kullanıyor.
Elastomerik kaplama, elastik boya
Elastomerik terimi, bu tip boyanın temel bir bileşeni olan elastik özelliklere sahip polimerleri ifade eder. Yani ihtiyacın olduğunda su yalıtımı ve kaplama küçük çatlaklar elastik boya ile bir destek en iyi seçeneklerden biridir.
Üreticiye bağlı olarak, bu kaplamalar daha fazla veya daha az elastik özelliklere sahip olabilir, ancak genellikle gözenekleri, 1 mm’ye kadar olan çatlakları kapatır ve evi yağmur suyundan korur. Boya sıva, beton, tuğla ve sıva üzerine uygulamaya uygundur.
Silikon reçine boya, silikon kaplamalar
Silikon reçine bazlı boyaların en yüksek kalitesi, yağmur suyunun emilmesini önleyen mikro gözenekli bir film oluşturur dışarıdan. Ancak bu aynı zamanda, film boyunca su buharı şeklinde itilen duvarın içinde bulunan nemin de ortadan kaldırılmasını sağlar.
Boya, opak ve çeşitli renklerde olabilir veya şeffaf kaplamalar olabilir. İkincisi, açıkta kalan tuğla, taş ve beton duvarların korunmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu malzemenin uygulanması mantar lekesi, kurum ve tozun aşırı yapışmasını engeller. adı verilen kaplamaların çoğu şeffaf su geçirmez silikon reçine boyalarından başka bir şey değiller.
Silikat boyalar, silikat kaplamalar
Silikat boyalar, dayanıklılıkları, hava koşullarına ve neme karşı dayanıklılıkları sayesinde cephe ve dış cepheler için özeldir. Bağlayıcısı potasyum silikat olan mineral boyadır. tuğla, beton ve sıva gibi mineral esaslı yüzeylere yapışır kimyasal reaksiyon yoluyla. Film oluşturmadıklarından ve su buharını geçirerek boyalı yüzeyin nefes almasını sağladığından artık nemli duvarlarda uygulamaya uygundurlar.
Ahşap, plastik veya reçine bazlı boyalara uygulanmak için uygun olmasalar da, son zamanlarda üreticiler diğer plastiklere ve sentetiklere yapışan silikat boyalar geliştirdiler.
Pliolite kaplamalar veya boyalar
Bu boya türü, orijinal olarak Kuzey Amerika şirketi Goodyear tarafından geliştirilen Pliolite adlı özel bir reçineden yapılmıştır. Pliolite reçinesi (sentetik kauçuk), boyaya dış yüzeyleri korumak için harika özellikler verir. Şu anda her ülkede bulunmamakla birlikte solvent ve su bazlı olarak üretilmektedirler.
Pliolite boyalarını diğerlerinden ayıran şey, desteğe çok iyi nüfuz etme ve mükemmel yapışma. Terlemeye izin veren mikro gözenekli bir film oluştururlar. Suya, güneşe ve hava koşullarına karşı mükemmel dirence sahiptir, bu da en zorlu koşullarda bile dayanıklılık sağlar.
Şunlar da hoşunuza gidebilir: