Bitüm ne için kullanılır?
Bitüm, petrol damıtmanın bir türevidir ve asfalt olarak da bilinir. Bu madde beyaz ispirto veya terebentin içinde mükemmel bir şekilde seyreltilir ve bu nedenle ahşap, seramik, alçı, metal vb. gibi farklı malzemeleri boyamak için bir boya olarak kullanılır. Bazı örnekler görelim:
İçindekiler
Doğal ahşabı lekelemek veya koyulaştırmak için
Renkli bir ahşap lekesi veya renkli bir vernik gibi, bitüm de ahşabın rengini değiştirebilir. Elde edilen renk, karışıma eklenen solvent miktarına bağlıdır. Ahşabı boyamak için adım adım adımları burada görebilirsiniz.
Bitüm ile bir çıtırtı vurgulayın
Çatlama veya dörde bölme, boya çok eskimiş gibi çatlamış veya çatlamış bir yüzeyle sonuçlanan dekoratif bir boyama tekniğidir. Bu etki genellikle mobilyalarda, sadece dekoratif olan küçük ahşap parçalarda, hatta duvarlarda gerçekleştirilir.
Çatlakları ve dolayısıyla dekoratif etkiyi vurgulamak için, beyaz ispirto veya terebentin ile seyreltilmiş bir fırça ile Judea’dan bir kat bitüm uygulanarak bitirilir. Fazlalık, bir çekme ile hemen çıkarılır ve bu şekilde boya, pürüzsüz yüzeyde değil, sadece çatlaklarda korunur.
Yüzeyleri, patinaları ve sırları “yaşlandırmak”
Genellikle iş, düz bir renge boyanmış veya verniklenmiş bir yüzey üzerinde yapılır. Bitüm, tül veya sırlama tekniği ile eskitme etkisi yaratacaktır.
Bitüm, sıvı halde olması için çözücü içinde çözülmelidir. Nesnenin yüzeyinin küçük bir kısmına bir fırça ile uygulanır, hemen tüm fazlalıklar bir çekme ile çıkarılır (örtülür). Koyu renk, parçaların damarlarına, şekillerine, deliklerine ve pervazlarına nüfuz ederek zamanın geçişi gibi görünen bir gölge yarattı. Efektin yoğunluğu, yüzeye yapışık kalan malzeme miktarı ile verilir.
Eski mobilyalardaki kusurları gizlemek için
Yıllar geçtikçe, vernikli koyu renk ahşap mobilyalar genellikle çıplak gözle görülebilen çiziklerden, darbelerden veya aşınmalardan muzdariptir. Mobilya üzerindeki tüm boyayı eski haline getirmemek için, hasarlı bölgeye biraz seyreltilmiş bitüm uygulayabilir, ardından fazlalığı çeki veya emici bir bezle giderebilirsiniz. Bitüm orijinal rengi simüle eder.
Bitüm kullanımıyla ilgili ipuçları
- Bu maddenin kuruması birkaç gün sürebilir, bu nedenle üzerine başka bir ürün uygulamak istiyorsanız, elde edilen etkiyi korumak için tamamen kuru olduğunu kontrol etmelisiniz.
- Bitüm, cilalı olduğunu kabul eder, bununla işlenen ahşap yüzeylerden parlaklık elde edebilirsiniz.
- Bitüm üzerine beyaz ispirto, terebentin, tiner veya benzeri solventte eriyen vernik veya başka bir malzeme uygulanamaz.
- Bitüm ile elde edilen etkiyi Judea’dan korumak istiyorsanız akrilik boya veya su bazlı vernik kullanmalısınız.
Şunlar da hoşunuza gidebilir: